Math Niël
Songwriter - Pianist

Mathieu Niël in 2016

Ook in het jaar 2016 staan de composities van Mathieu Niël in de belangstelling. Deze blijft niet beperkt tot de regio Maastricht. De stichting Maniel was behulpzaam voor deze initiatiefnemers door gegevens te verstrekken of steun te verlenen.

Een paar voorbeelden;

Voetbal clubliederen             

De journalist Erik van den Berg uit Rotterdam is momenteel met de afronding bezig van een boek over clubliederen van 18 professionele voetbalclubs in Nederland. Daarin is er ook ruime aandacht voor de clubliederen van MVV. Een negental bladzijden gaan dan over deze nog altijd populaire melodieën en over hun componist en tekstschrijver Math Niël. Het eerder door Maniel uitgegeven boek over Mathieu Niël ‘High in the Sky’ diende als inspiratiebron.  

Concertorgel

De tangoverzamelaar en Malando-fan Alois Broeke uit Breda ontdekte tango Yvonne van Math. Hij was gecharmeerd van deze compositie en vroeg om de partituur. Tot onze verrassing heeft hij vervolgens aan de bekende noteur Tom Meijer verzocht om een orgelboek voor de beide grote Carl Frei orgels te maken. Met de beide grote Carl Frei orgels worden bedoeld ‘De Schuyt’, aanwezig in het Museum  ‘ Speelklok ’ te Utrecht en het ‘Kunkels Orgel’, aanwezig in het orgelmuseum te Haarlem. Beide concertorgels worden door de conventionele orgelboeken ook met het elektronische Midi-systeem aangestuurd. Meijer heeft voor het Midi –systeem gekozen omdat dit kostenbesparend is, aangezien er dan geen omvangrijke orgelboeken gemaakt hoeven te worden. Zowel in Utrecht als in Haarlem zal tango Yvonne vanaf juli 2016 door museumbezoekers te beluisteren zijn.  


Oekraïne 

De bekende bajanspeler uit Oekraïne, Volodymyr Kurylenko, zal binnenkort composities van Math op You-tube plaatsen. Het zijn nog onbekende composities en het is bijzonder dat een Oekraïense zangeres in haar moedertaal de teksten zal zingen.

                                                                                                                                                         

Harmonie orkest Sint Michaël uit Heugem met marsen van Mathieu

Het populaire muziekkorps bestaat honderd en tien jaar; reden voor een feest. Om dit extra luister bij te zetten zal de Harmonie in samenwerking met de Stichting Maniel een cd uitgeven. Op die cd zijn een vijftal marsen opgenomen van Mathieu Niël. De muziek van dit muziekkorps onder leiding van Inge Alberti is door arrangementen van Manuel Speth extra kleurrijk. Om het bijzonder karakter van deze historische geluidsregistratie te onderstrepen is er speciale aandacht aan de vormgeving van de cd hoes gegeven; de bekende ontwerper Jos Bruijstens neemt deze voor zijn rekening . Op de cd zijn te vinden : de processiemars Sanctus Egidius, die o.m. tijdens de laatste Heiligdomsvaart werd gespeeld, de Limburgse Mijnwerkersmars, een eerbetoon aan onze stoere werkers van weleer, High in the Sky, de meest gespeelde mars van Math,de Joseph Regoutmars, feestmars voor de werkers van de voormalige Sfinxfabrieken in Maastricht en tenslotte het Supporterslied van MVV, dat nog iedere thuiswedstrijd wordt gezongen. Later is nog toegevoegd Santa Monez, het openingslied uit de operette Donna Marguerita  van Mathieu.


Donna Marguerita

Math Niël heeft in de jaren zestig de muziek voor een operette gecomponeerd. Spanje kenner en befaamde journalist Martin W. Duyzings schreef het libretto. In een groot ontwikkelingsproject heeft de Stichting Maniel met deskundige hulp de operette gereconstrueerd. In Juni volgend jaar zal de première zijn in de Maastrichtse Bonbonnière. Daarmee wordt voor de eerste keer een echte Limburgse operette op de planken gebracht. Het is zonder twijfel een unieke gebeurtenis waar veel Maastrichtenaren bij betrokken zullen zijn. Voor meer informatie verwijzen we naar de website www.donnamarguerita.nl