Math Niël
Songwriter

Concertante Donna Marguerita in het Frans  

Gepost op 27/10/2019

Op 1 december 2019 wordt s’middags de première opgevoerd van de Franse versie van de oorspronkelijk Maastrichtse operette Donna Marguerita.  Koor en solisten zingen met begeleiding vanaf 15.00 uur in de Rebelle (vroeger Awwe Stiene) te Maastricht. Entreekaarten à € 17,50 kunnen besteld worden via onze webshop. Uitgebreide informatie op onderstaande website.

www.donnamarguerita.nl

E.N.
Kurylenko speelt Math Niël op 15 december 2019                                                  

Gepost 27/10/2019

Het is vijftig jaar geleden dat Math Niël nog bij ons was. De persoonlijke herinneringen vervagen, net als de nalatenschap van de componist, pianist en orkestleider. Math Niël heeft ons een honderdtal melodieën geschonken. Zijn werk is niet nadrukkelijk te horen in een van de commerciële muziekcircuits, maar toch worden zijn melodieën en teksten nog gespeeld, soms meer dan zeventig jaar na hun ontstaan. Onlangs ontdekten we dat de muziek van ‘De Grenedeer’, het traditionele en nog vaak gezongen sjötte-leedsje van de Koninklijke Schutterij Sint Sebastianus uit Gronsveld, van zijn hand is. Maastrichtenaren kennen nog vooral ‘Carnaval in Mestreech’ en andere van zijn Maastrichter vastelaoveskrakers zoals ‘De nozem’, zonder te weten wie ze geschreven heeft. Hem is de eer te beurt gevallen dat zijn melodieën in de zangtraditie zijn opgenomen en zijn naam er niet meer toe doet. De hedendaagse voetbalsupporter zingt het MVV supporterslied ook wel zonder de rol van Math te kennen. Dat muziek van hem zo lang op eigen kracht overleeft, komt mede doordat deze bij de toehoorders aangenaam overkomt en meteen in het geheugen blijft hangen. Oorwurmmuziek, volgens redacteur Frans Stoks, die alleen is te verdrijven met… andere oorwurmmuziek. Het commerciële circuit dat helpt om composities bekend te maken, werd in Maths tijd gedomineerd door uitgevers van bladmuziek en in steeds toenemende mate door producers van grammofoonplaten. Daarnaast was een invloedrijke verspreidingsbron een aantal grote radiozenders, in handen van slechts een paar machtige omroepverenigingen. Amsterdam en Hilversum waren de plekken waar je dan moest wezen, Maastricht was toen ver weg. Voor Math bleef eigenlijk maar één mogelijkheid open: rondgaan bij collega-musici van naam en de muzikale kwaliteiten laten spreken. En dat lukte vrij goed: Tangokoning Arie ‘Malando’ Maasland was zeer gecharmeerd van ‘Tango Yvonne’, en topdirigent Jos Cleber zorgde ervoor dat zijn prestigieuze Cosmopolitain Orkest en de Zaaiers werk van Math speelden. Maar ook de gerenommeerde Amsterdamse Politiekapel speelde marsen van Math. Zo kwam in de jaren vijftig en zestig een deel van zijn oeuvre – van tango’s, marsen en foxtrots tot musettewalsen –toch bij het grote publiek. Samen met Volodymyr hebben we een aantal representatieve melodieën geselecteerd. En wat blijk nu? De meeste hebben een eigen verhaal dat de moeite waard is om te weten. Veelal verbonden met Maastricht. Frans Stoks zal er een paar vertellen. Over de Oekraïens-Maastrichtse bajanspeler hoeven we u niets te vertellen. Als geen ander kan hij Mathieu Niëls muziek in de oorspronkelijke en pure opzet ten gehore brengen. Het is boeiende en hoogwaardige Unterhaltungsmusik, uitermate geschikt om in een ontspannen sfeer naar te luisteren, bijvoorbeeld met een glas wijn in de hand.

E.N.Operette Donna Marguerita post 21/12/2017

De laatste jaren is de operette Donna Marguerita onder de aandacht gekomen.

De belangstelling is zo groot dat we haar graag een aparte website gunnen;

 www.donnamarguerita.nlJazzpionier met blauwe ogen

Gepost 07/04/2014

Via onderstaande link, kunt u het artikel "Jazzpionier met blauwe ogen" lezen, dat het Dagblad de Limburger/Limburgs Dagblad heeft gepubliceerd op 26 maart jl.;(Met toestemming van Media Groep Limburg)      


Kaffee Eus Mestreech

Gepost 25/03/2014
        

In Kaffee Eus Mestreech euver Math.

 

Naar aanleiding van de boekpresentatie op 16 maart j.l. was er een dag
later een gesprek van de heer Iwan Bruinzeels met de auteur in het
radioprogramma 'Kaffee Eus Mestreech' van rtv Maastricht. Er werden
fragmenten uit  het boek 'High in the Sky' besproken. Een opname van het
luisterprogramma heeft rtv Maastricht aan ons ter beschikking gesteld.
 


Via onderstaande link, kunt u de opname beluisteren;


      


Presentatie "High in the Sky"

Gepost 13/03/2014

zondag 16 maart a.s. in de Groote Sociëteit aan het Vrijthof 36 te Maastricht

(entree zij-ingang).

Ontvangst van de gasten tussen 15.00 en 15.30 uur

 

Van 15.30 tot ca. 16.00 uur

- Welkomstwoord

- Korte toelichting: van concept tot project

- Presentatie van het boek

Het is voor ons een eer en genoegen dat Gouverneur Theo Bovens het eerste exemplaar in ontvangst zal nemen.

Dominique Paats speelt daarna composities van Math Niël.

Cyrille Niël zal een compositie van de Sittardse Math Niël voordragen.

Na afloop van de boekpresentatie is er een gezellig samenzijn tot 17.30 uur. Wij hopen u te mogen begroeten!

Bestuur Stichting Maniel en

Egid Niël

Jos Bruystens

Frans Stoks